Tour de Tietema start een wielerploeg

TDT-UNIBET CYCLING TEAM BEGINT IN 2023 ALS CONTINENTALE PLOEG

Per 1 januari 2023 is het wielerlandschap een ploeg rijker. Dan begint het nieuwe avontuur van Tour de Tietema in de vorm van TDT-Unibet Cycling Team. Na maanden van intensieve voorbereiding zijn we meer dan trots om dit te mogen aankondigen. Deze ploeg is de volgende stap in onze missie om de wielerwereld op zijn kop te zetten en het vertegenwoordigt de liefde die wij voor het wielrennen hebben. In 2023 beginnen we als continentale ploeg, met de nadrukkelijke ambitie om snel verder te groeien. Met Unibet hebben we een partner gevonden die ons ondersteunt bij dit nieuwe avontuur.

Waarom begint Tour de Tietema een wielerploeg?
Bas Tietema: “Uitstekende vraag. Van oorsprong zijn we natuurlijk een YouTube-kanaal waarin we onze liefde voor het fietsen op zo veel mogelijk manieren proberen uit te dragen naar een zo groot mogelijk publiek. Dit doen we niet alleen om de kijkers te vermaken, maar ook om ze te inspireren om zelf (weer) op de fiets te stappen. De wens om dit te doen door middel van een eigen wielerploeg bestaat al heel lang. Vanaf het begin hebben we ons altijd als doel gesteld om de ongeschreven regels van het wielrennen te bevragen, zonder natuurlijk het respect voor de sport te verliezen. En hoe kan je dat beter doen door een actief onderdeel van die wereld te worden?”

Wat zijn de ambities van TDT-Unibet Cycling Team?
Josse Wester: “Die zijn tweeledig: de ambitie van het op de kop zetten van de wielerwereld hebben we al jarenlang uitgesproken, maar natuurlijk zijn er ook ambities op sportief vlak. TDT-Unibet Cycling Team is een continentaal wielerteam met professionele omkadering en ambities. Presteren staat bij ons hoog in het vaandel. We vormen een hechte ploeg met begeleiding, staf en renners, die snel hogerop willen naar een ProTeam-status en de grootste koersen op aarde rijden. Starten in de Tour de France is onze hoogste ambitie. Wanneer dat gebeurt weten we niet. Of het gebeurt weten we ook niet. Maar dat we onze stinkende best gaan doen weten we zeker.”

Hoe zit dat met de content die jullie maken?
Devin van der Wiel: “Dat is altijd de kern van ons bestaan geweest en met TDT-Unibet Cycling Team wordt dat niet anders. We gaan verder met het ontdekken van de wielerwereld, dit wordt de volgende stap. Rondom de nieuwe ploeg gaan we unieke en toegankelijke content maken voor een breed publiek, met de humor en het enthousiasme zoals je van ons gewend bent. Zoals Josse al zei staat presteren hoog in het vaandel, maar volgbaarheid van het team komt daar vlak achteraan. Geen onderwerp wordt geschuwd: we staan er als het goed gaat en we staan er als het minder goed gaat. Wij weten zelf ook niet waar het gaat eindigen, maar wat we wel weten is dat we onze kijkers gaan meenemen in dit avontuur.”

Bas, wie worden eigenlijk je ploegmaats?

Bas: “Daar zullen we snel meer over zeggen, maar reken maar dat we met een sterke bezetting aan het seizoen zullen beginnen, waarbij het niet de bedoeling is dat ik zal gelden als kopman. Wat we al wel kunnen zeggen over de staf is dat Hugo Haak is aangesteld als sportief directeur. Als voormalig baanwielrenner, maar vooral als voormalig bondscoach van de gouden Olympische baanploeg van Tokyo is hij een sportief directeur waar we trots op kunnen zijn. We hebben voor Hugo gekozen omdat zijn werkwijze erg goed bij de filosofie van onze ploeg past: we doen het samen en een professionele aanpak brengt ons verder. Wellicht is het niet de meest logische keuze om niet een gelouterde naam uit het wegwielrennen te vragen voor deze job, maar wij geloven dat Hugo als voormalig coach van het jaar als geen ander weet hoe je een topsportorganisatie moet neerzetten, ook in het wegwielrennen.”

Waarom de keuze voor TDT-Unibet Cycling Team, Hugo?
Hugo: “Ten eerste ben ik ontzettend gemotiveerd voor dit project. Mijn rol is om een serieuze ploeg te bouwen met een topsportorganisatie om de renners heen. De afgelopen jaren hebben we bij de KNWU stevig aan de weg getimmerd met het verder professionaliseren van de topsportcultuur binnen de baanploeg. Door het af en toe net iets anders aan te pakken dan wat gebruikelijk was - bijvoorbeeld door intensievere begeleiding van de atleten - hebben we prestaties neergezet waar we trots op kunnen zijn. Deze ervaring wil ik meenemen naar de weg. En ja, dat is voor mij ook spannend.

Tour de Tietema heb ik altijd met veel belangstelling en plezier gevolgd. Ik denk dat het wielrennen, maar ook andere sporten, zo’n pionierend initiatief moet omarmen om te kijken welke nieuwe kansen er liggen op het vlak van zichtbaarheid. Ik kan me overigens gewoon op het topsportgedeelte focussen. Ik ben op m’n best op de achtergrond, zodat anderen optimaal kunnen presteren. Mij zul je dan ook niet zo snel zien met een camera in m’n hand. Duimpje omhoog, hè!”

En Unibet is aangehaakt als sponsor van de ploeg?
Josse: “Met Unibet hebben we een hoofdsponsor gevonden die veel vertrouwen heeft in onze visie en ons ondersteunt in onze droom om met een vernieuwende aanpak de wielerwereld op zijn kop te zetten. We willen een uniek project neerzetten om sportliefhebbers te vermaken én te inspireren om zelf (meer) te gaan fietsen. Uiteindelijk is dat ons grote doel.”

Wanneer krijgen we meer informatie?
Bas: “Vrij snel! Binnenkort presenteren we onze renners en staf en begin 2023 trappen we af met video’s op YouTube. Hierin vertellen we het verhaal van hoe we in deze situatie beland zijn en hoe we ons voorbereiden op de eerste koersen van het jaar.”

_

Tour de Tietema is in 2019 gestart door Bas Tietema (27), Josse Wester (29) en Devin van der Wiel (26) als Youtube-kanaal, waarop het drietal dagelijks op eigen wijze verslag deed van de Tour de France. Een jaar later volgden series als ‘Onze weg naar de Ronde van Vlaanderen’ en ‘Giro di Tietema’, wat een top drie-notering bij de verkiezing voor Televizier-Ster Online-videoserie opleverde. In 2022 was er te zien hoe Bas zich opwerkte van amateur tot profrenner, met het uitrijden van Parijs-Roubaix als climax. Voor mediaverzoeken kunt u contact opnemen met luuc@tourdetietema.nl.